понедельник, 15 мая 2023 г.

Огляд хвороб і шкідників виноградної рослини

Виноградну лозу, плодові, ягідні і овочеві культури пошкоджує ціла армія різних шкідливих комах, рослиноїдних кліщів і різних хвороб.
Крім того, виноградна лоза і інші рослини можуть сильно страждати також від несприятливих умов зростання, неумілого уходу за ними, особливо від порушення режиму живлення і ряду других факторів. 


 Фото 1. Зворотна сторона листа винограду уражена грибковою хворобою мілдью (несправжньою борошнистою росою) 

При невеликих (до 5 – 10 кущів поряд) посадках винограду ізабельних сортів, таких як Лідія, Ізабелла та їх гібридів, винних сортів винограду типу Кудерка, Альфа та деяких інших можна вирощувати і без обприскування, однак виноград крупноплідних столових сортів потребує обов’язкового уходу. При чому, ці заходи треба виконувати не наскоком, а регулярно на протязі всього періоду вегетації виноградної рослини. 

Всяку хворобу легше попередити, а ніж потім лікувати. Найбільш ефективним способом недопущення хвороб і шкідників на виноградник, садок чи огород є проведення систематичних профілактичних заходів, не чекаючи появи симптомів хвороби.

Згідно „Атласу болезней и вредителей плодовых, ягодных, овощных культур и винограда‟ (авторы А Г. Ванек, В.Н. Корчагин, Л.Г. Тер-Симонян. Издательство „Природа‟, Братислава, ВО „Агропромиздат‟, Москва, 1989 г.) виноградна лоза і ягоди можуть уражаються наступні хвороби: 
- непаразитарними – недостача азоту, бора, заліза, кальцію, магнію та інш. ; 
- вірусними – інфекційний хлороз, коротковузлиє, мозаїчний неінфекційний хлороз, плямистий некроз, скручування листя; 
- бактеріальними – зобоватость коренів, кореневий рак, 
- грибковими – мілдью (несправжня борошниста роса), оїдіум (борошниста роса), антракноз (риб'яче око), краснуха виноградної лози, молочний блиск, септоріаз, сіра гниль, фізіологічний септоріаз. 

На фото 1 и 2 показані уражені листя і зелені ягоди грибковими хворобами антракноз і мілдью відповідно. 


Фото 2. Ягоди винограду уражені грибковою хворобою антракнозом (риб'яче око) 

Шкідниками виноградної лози являються: 
- акацієва ложнощитовка; 
- буйволовидна цикадка (горбатка-буйвол, бодушка бізон’я, цикадка-горбатка); 
- виноградна листовійка; 
- виноградна філоксера; 
- виноградний зудень; 
- гронова листовійка; 
- грушевий трубковерт; 
- дворічна листовійка; 
- деревоточець пахучий; 
- кліщ виноградної лози. 


Фото 3. Личинки самого страшного шкідника винограду коренева філоксера 

Як видно із приведеного переліку шкідників і хвороб достатньо багато, щоб зіпсувати врожай чи знищити його повністю, а в деяких випадках і самі виноградники, як це було в середні віки, коли філоксерою були знищені майже всі виноградники в Європі. На щастя, в нашому регіоні на Полтавщині частина приведених вище шкідників і хвороб відсутні. Наприклад, виноградна філоксера, виноградна листовійка, краснуха виноградної лози і і деякі інші відсутня або зустрічаються уже рідко.

Але і ті хвороби та шкідники, що є на Полтавщині, доставляють багато клопоту, особливо в колективних товариствах, де кожен веде захист винограду, саду, як може, а не як треба або зовсім в цьому плані нічого не робить. 

Найбільш розповсюдженими хворобами виноградної лози на Полтавщині є антракноз, оїдіум, мілдью, сіра гниль, а із шкідників – виноградний зудень чи кліщ. 

Розміри більшості видів шкідників і збудників більшості хвороб рослин дуже маленькі, тому недостатньо досвідчені виноградарі і садоводи узнають про їх появу лише після ушкодження рослин, коли упущені строки боротьби з ними.
Приведені в цьому розділі сайту статті переслідують мету навчити дачників-виноградарів розпізнавати хвороби і шкідники, які найбільш часто зустрічаються на полтавщині, познайомити з особливостями їх життя, характером ушкодження рослин і допомогти своєчасно проводити необхідні заходи. 

Опис хвороб і шкідників дивіться в наступних статтях і відео:
 

Непаразитарні хвороби

 

Магниевоеголодание. Магний элемент

  

Грибкові хвороби 


Сіра гниль.Небезпечна грибкова хвороба. Заходи боротьби

 

Шкідники 







Комментариев нет:

Отправить комментарий